vrijdag 28 februari 2014

Repetitieverslag 26 februari

Hoewel een aantal muzikanten deze week geniet van een witte wereld in de bergen of van een lekker zonnetje in het zuiden, waren we toch nog met 15 man op de repetitie afgelopen woensdag! Tja, met zo’n ontspannen hobby als samen muziek maken heb je eigenlijk geen vakanties meer nodig ;-). De verhouding tussen blazers en strijkers lag weliswaar wat scheef, maar hier had Jeannine al rekening mee gehouden in de planning door er na de pauze een strijkersrepetitie van te maken. Het kwam dus goed uit dat de eerste vioolsectie zeven man sterk was dankzij de gastspelers Eva en Marijn!

Het voordeel van zo’n kleine bezetting is dat het veel makkelijker is om te horen hoe de eigen noten (en rusten!) zich verhouden tot de klanken van de andere instrumenten. Ritmes en melodielijnen gaan over en weer in Rossini, waardoor het soms best lastig is het juiste tempo of het juiste moment van inzet te bepalen waarin alle klanken samenvallen. Hoe meer we dit stuk op gehoor kunnen spelen, hoe makkelijker en hoe mooier het lijkt te worden! Jeannine besteedde zodoende weer veel aandacht aan het luisteren naar elkaar, in het bijzonder naar de fagot en de celli die afgelopen woensdag de stuwende krachten waren in dit stuk.

In de pauze bleek dat we door de voorraad koekjes heen waren, oh no!!! Direct gingen de gesprekken over afvallen, diĆ«ten en suikerverslavingen, haha. Gelukkig waren er nog wat  paaseitjes om ons door het laatste uurtje heen te helpen. Dat uurtje stond sowieso meer in het teken van ontspanning na de gejaagde loopjes en staccato noten in Rossini. Vooral het tweede deel van Grieg, de dood van Ase, is heel meeslepend. Tijl Beckand gaf het op zijn eerste cd de titel ‘bonbons verpakt in sneeuw’. Mooi! Maar om niet te verzanden in het zeebanket van de Kruidvat, moesten we ons flink concentreren op de accenten en de vele crescendo’s en decrescendo’s. Daar komt heel wat techniek in het gebruik van de strijkstok aan te pas, waar Jeannine een scherp oog voor heeft. Ik durf te voorspellen dat dit deel, en voor de Argentijnen onder ons samen met de muziek van Piazzolla, de tranentrekker van ons concert wordt! Misschien doen we koningin Maxima een plezier als we haar ook even uitnodigen in juni.

Ten slotte was de bezetting:

   D-1vc-3
 vi2-3 vi1-7
 
fa-1 ho-2 kl-1
  
  trbn-0 tpt-0
     
     perc-0
       
     Pf -0

Tot volgende week! Suzanne